Yüksek öğrenimini sürdüren öğrencilere devletin ekonomik katkı sunma amacıyla hayata geçirdiği Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredileri son dönemin en çok tartışılan konularından biri haline geldi.
Öğrenciliği zamanında aldıkları kredileri geri ödemek isteyenleri en çok zorlayan ise borcun büyük faizlerle geri alınması.
Öyle ki bir öğrencinin aldığı 32 bin 415 liralık KYK kredisinin geri ödemesinin 100 bin 488 lira 53 kuruş, bir diğeri ise 37 bin 440 liralık borcunun 129 bin 257 lira 74 kuruş, bir başkasının ise 41 bin liranın 152 bin 828 lira olacağını sosyal medya hesaplarından paylaşması bu meseleyi siyasetin de gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” diyerek öğrencilerin yaşadığı sorunların çözüleceğini ileri sürdü.
KYK kredisi ne kadar?
2021’de lisans öğrencilerine 650 TL olarak verilen KYK kredisi, 2022’de 850 TL’ye yükseltildi.
KYK kredisi öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibarıyla ve normal öğrenim süresince ödeniyor.
Üniversite hayatı boyunca devletten alınan kredi, öğrenim bittikten 2 yıl sonra tahsil ediliyor.
KYK yurdunda barınmanın 800 lira olacağı iddia edildi
Peki KYK kredileri, öğrencilerin derdine derman oluyor mu, neye yetiyor, neye yetmiyor?
Kredi alan birçok öğrenci, ellerine geçen parayı eğitim ve barınma ihtiyaçlarında kullanıyor.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sosyal medya hesabından KYK yurtlarına yüzde 80 zam geldiğini belirtti.
Öğrenciler, fiyatı 6,20 TL olan yarım kiloluk makarnadan ise ancak 137 paket alabiliyor. Bu basit hesap bile verilen ve yüksek faizle geri tahsil edilen KYK kredisinin öğrencilerin derdine derman olmadığını ortaya koyuyor.
(Mehmet Altunkılıç-indyturk)