Türkiye’ye lisans, yüksek lisans, doktora diplomaları ithal ediliyor mu?
Sözcü’den Sultan Uçar’ın köşe yazısına göre,
Türkiye‘yi ur gibi saran sahte ilkokul, ortaokul, lise, üniversite diplomalarına,
yüksek lisans ve kredi kartına 10 taksitle doktora tezi satışları da eklendiğini geçen hafta yazdım.
Sahte diploma, intihal tez derken şimdi de sahte üniversite diploması ithal ediliyor. İthal nedir? Bir ülkeye yabancı ülkeden getirilen mal. Olmayan ithal edilir. 220 üniversitesi olmasına rağmen Türkiye, dünyada ‘fake’ yani ‘numara yapan’ kağıt üstü üniversiteler için 20 milyon genç nüfusuyla yeni pazar oldu. Hindistan, Pakistan, Filipinler, Malezya, Tayland, Meksika hatta Amerika’da olmayan üniversitelerden Türkiye’ye lisans, yüksek lisans, doktora diplomaları ithal ediliyor.
DÖRT GÖZLE BEKLE
Hindistan sokaklarında simit gibi satılan sahte diplomalar, AB ülkelerine iltica amaçlı kullanılmaya kalkışılınca, İngiltere’de uluslararası soruşturma açıldı. Türkiye, küresel ‘fake üniversite’ pazarının neresinde yer alıyor? Şimdilik müşteriyiz! “Öyleyse Türkiye’nin ilgisi ne?” diyorsanız Amerika’da Hawai adaları başkenti Hanolulu’daki Aston Martin Amerikan Üniversitesi’ni birlikte inceleyelim. Üniversitenin sitesi sizi, “Gizliliğe önem veriyoruz” diye, Türkçe bir cümleyle karşılıyor. Sonra, “Dünyanın her yerinden öğrencileri kucaklayıp, dört gözle bekliyoruz. Yüksek ücretli işler için açılan kapıyız. Tek yapmanız gereken açmak. Anadili İngilizce olmayana, anladığı dilde Amerikan eğitimi…” diye sıralıyorlar.
kadar hapis istemiyle yargılanması sağlanmalıdır. Numaradan üniversitelerin, numaradan diplomalarına da artık susacaksa YÖK’ün adı, Yükseköğretim Kurulu değil, küresel tescilli Yok Sayılan Öğretim Kurulu olur!